Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) излезе с декларация

...
Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) излезе с декларация
Коментари Харесай

Националното сдружение на общините излезе в защита на задържания кмет на Генерал Тошево

Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) излезе с декларация във връзка ареста на кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров от Европейската прокуратура. Декларацията е оповестена на уеб страницата на сдружението. 

В нея е посочено, че Управителния съвет (УС) на НСОРБ изразява безпокойството и опасенията си от показната акция по задържане на настоящ кмет без потвърдена виновност. 

„ Подобни акции в навечерието на локалните избори пораждат подозрения за политическо почистване на съперници и по тази причина разчитаме на бързо и обективно изговаряне на способените органи. През изтичащия мандат и като член на Управителния съвет на НСОРБ, господин Димитров постоянно безапелационно и отговорно е спазвал правилата и е отстоявал ползите на локалното самоуправление, защитавайки аргументирани позиции “, се показва още в декларацията. 

От НСОРБ се базират и на Европейската харта за локалното самоуправление, по която България е страна. Според нея органите на локалното самоуправление са една от главните основи на всяко демократично устройство и административният контрол над тях би трябвало да се упражнява при съблюдаване на съотношението сред обсега на намесата на контролиращия орган и смисъла на ползите, които той се стреми да отбрани.

От сдружението на общините показват още, че Управителният съвет на НСОРБ ще следи с внимание развоя на събитията и е в подготвеност да алармира Конгреса на локалните и регионални управляващи към Съвета на Европа при възможни нарушения на член 11 от Европейската харта за локалното самоуправление по отношение на правото на отбрана на локалното самоуправление.

По искане на офиса на Службата на Европейския основен прокурор в София кметът на град Генерал Тошево Валентин Димитров бе задържан в сряда.

Според събраните доказателства длъжностни лица, участващи в осъществяването на плана, в това число кметът, са показали погрешна информация за осъществената работа по него, която също така не е била приключена до крайния му период.

Протест в отбрана на кмета се организира през вчерашния ден пред постройката на полицията в Добрич. Като съгласно протестиращите Димитров е най-почтеният кмет, който общината е имала. 

На кмета на Генерал Тошево са повдигнати обвинявания за показани погрешни сведения пред сертифициращ орган и приемане на средства въз основа на тези сведения. Той бе освободен под гаранция в размер на 10 000 лв..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР